Batuhan KAYA – SEO – Yazılım – Kişisel ve Güncel Blog

Site 1. rengi

Site 2. rengi

Topbar rengi

Menü ikon

Menü hover

Menü arama

Footer rengi

Tasarım

Google Analytics Hemen Çıkma Oranı Düşürmek

SEO
21.07.2019
29
Google Analytics Hemen Çıkma Oranı Düşürmek

Google Analytics Hemen Çıkma Oranı Düşürmek için wordpress sistemi kullanan arkadaşlarımıza Reduce Bounce Rate eklentisini tavsiye ederim. Bu eklenti sayesinde oran düşürebilirsiniz.

Google analytics hemen çıkma oranı düşürmek için bir kaç işlem yapmamız gerekmektedir. Gelin sırayla ne nedir kısaca ele alalım.

Google Analytics Hemen Çıkma Oranı Nedir ?

Sitenize giren ziyaretçinin makalenizi okuduktan sonra neler yaptığını ölçer. Hemen çıkmış mı ?, Başka makale okumuş mu ?, Web sitesini gezmiş mi ? bu sorulara yanıt bulabildiğimiz hemen çıkma oranını düşürmemiz  web sitenize oldukça fayda sağlayacaktır.

Bu oranların dünya çapındaki ortalamaları aşağıdaki gibidir. Google analytics hemen çıkma oranı düşürmek için web sitenizi ölçerek çalışmalara hız vermeniz sizin açınızdan önem kazanacaktır.

Haber / İçerik Siteleri 40–60 %

Kurumsal Siteler 30–50 %

Blog 70–98 %

E- Ticaret Siteleri 20–40 %

Hizmet Sektörü Siteleri 40–60 %

Web siteniz yukarıdaki oranlarda değil ise bu konuya müdahale etmeniz gerekmektedir. Hemen çıkma oranına müdahale etmek için bir kaç işlemi sürekli yaparak dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. Yazı içi linkleme yapın
  2. Site hızını düşürün
  3. Benzer yazılar özelliği kullanın
  4. Yazılarınızın okunabilirliği kolay olsun
  5. Yazı içinde verilen bağlantıları yeni sekmede açtırın.
  6. Reduce Bounce Rate kullanın

Yazı içi linkleme yapın

Makale yazarken site içi linkleme yapmak hemen çıkma oranınızı düşüreceği gibi seo’ya da katkı sağlayacaksınız. Yazı içi linklemeyi bilmeyen arkadaşlarımız için aşağıda örnek paragraf oluşturuyorum.

“Bir adet patlıcanı kızarttıktan sonra içerisine parmesan peynirini ufak ufak doğruyoruz ve içerisine erimesi için yerleştiriyoruz. Hazırlanan patlıcanları soslayarak fırına veriyoruz.”

Parmesan peyniri’ni herkes bilmez Ülkemizde çok yaygın birşey değildir. Bu kelime hakkında web sitenizde makale varsa linkini kelimenin içerisine gömerek yönlendirme yapabilirsiniz.

Site Hızı Artırmak

Web sitenizin hızı ne kadar iyi ise kullanıcılarınız da o kadar çok sizi tercih edeceklerdir. Bu özellik sadece ziyaretçi açısından değil seo açısından da önemlidir. WordPress sistemi kullanıyor iseniz WordPress sisteminizi yavaşlatan eklentileri bulmak ile işe başlayabilir gereksiz gördüğünüz ve sunucuyu yavaşlatan tüm eklentileri kaldırabilirsiniz. Daha sonra WordPress Site Hızlandırma adlı makalemizde sitenizi hızlandırma hakkında bilgiler aktardık. Dilerseniz inceleme yaparak sitenizi hızlandırabilirsiniz.

Benzer Yazılar Özelliği Kullanmak

Makalenin sonuna gelen ziyaretçiye benzer yazıları göstermek aradığı başka bir özelliği sitenizde bulmasını ya da dikkatini çekecek yeni bilgiler öğrenmeye sevk eder. Ziyaretçi sürekli web sitesinde vakit geçirerek sitenizin Hemen çıkma oranını düşürür.

Genellikle bu özellik temaların içerisinde otomatik olarak yer almaktadır. Ama siz dilerseniz bu özelliği kendiniz ekleyebilirsiniz. 

Yazı Okunabilirliği Kolay Olsun

  1. Kullandığınız kelimeler herkes tarafından anlaşılabilir olmalıdır. Tüm insanların sizle aynı gramer’e sahip olmadığını bilmeniz gerekmektedir.
  2. Yazılarınızda sürekli uzun paragraflar yazmaktan kaçının. Uzun paragraflar kullanıcıyı yorduğu için bir süre sonra okumayı bırakıp web sitenizi terk edecektir.
  3. Kullanıcı web sitenize girdiği anda yazılan makalenin konu ile alakalı olup olmadığını kontrol edip sonra okumaya başlar. Konu il alakalı kelimeleri koyu,büyük ya da renklendirerek vurgu yaptırın. Kullanıcının dikkatini çekerek makaleyi okumasını sağlayın.
  4. Sitenizde kullanacağınız yazı tipinin büyüklüğünü rengini ve okunabilir olmasını iyi ayarlamanız gerekmektedir. Göz yorucu her şey sizi eksiye düşürür.

Bağlantıları Yeni Sekmede Açtırın

Yazılarınızın içerisinde verdiğiniz linkleri yeni sekmede açtırmak her zaman faydalıdır. Örneğin makale okurken bir linke tıkladınız ve bu link okuduğunuz yazıyı bırakıp kullanıcıyı başka makaleye gönderdi. Her zaman bilgisayarı çok iyi kullanmayı bilen ziyaretçileriniz olmayacağı için kullanıcı makaleyi kaybedip siteyi terk eder.

Tarayıcısında 2 sekme olacağı halde düz bağlantı ile tek sekme ile web sitenizi dolaşır ve buda hemen çıkma oranını istemediğimiz şekilde yükseltir. Yükseleceği için bize zararı olacak bu eylemi yaptırmamaya özen göstermelisiniz.

Reduce Bounce Rate eklentisini kullanmak

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcı makalesini okuyup çıktıktan sonra google bunu görür ve hemen çıkma oranına süreyi kaydeder. Bounce rate ise kullanıcı çıktıktan sonra google’a 10 saniyede bir sinyal göndererek kullanıcının hala web sitesi üzerinde ziyaretine devam ettiğini belirtir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm yolları uyguladıktan 1 hafta sonra web sitenizin hemen çıkma oranında müthiş bir değişiklik göreceğinizi temin ederim.

Örnek vermek için geçen hafta bir web sitemiz için aynı çalışmaları yapmıştım sizlere resmini ekliyorum.

%70 oranında düşür sağlamış ve oturum süresi ortalama 5 dk ya çıkmış. Güzel bir başarı elde etmişiz.

Bir önceki yazımız olan SEO Stratejileri ve İpuçları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BATUHAN KAYA » Kişisel Blog -
ankara tanıtım filmi